שום דבר, גם לא אלפי שיחות מקדימות, קורסי הכנה ואינסוף שעות גלישה באינטרנט, לא יצליחו להכין אותנו לרגע הגדול בחיינו בו מצטרף ילד חדש למשפחה. בתוך בליל הרגשות והשינויים קשה לפעמים לנווט ולנהל אורח חיים וסביבה בטוחה ואידאלית לכם ולמלך החדש של של הבית, התינוק. תוסיפו לכך את השינויים המהירים בהתפתחות הילד, רגע אחד עוד התחננתם בחשש שיתהפך וכבר הוא זוחל, מנסה לעמוד והופ הוא הולך בבית ומתרוצץ במהירות במרחב.
על פי נתוני ארגון בטרם כ-40% מהפגיעות בתינוקות וילדים מתרחשות בבית. לעיתים, מדובר ברגע אחד של חוסר תשומת לב. הפנתם את הראש, עניתם לטלפון, ניגשתם לערימת הכביסה האינסופית וכבר התינוק חשוף לסכנה.
בכדי למנוע בדיוק את המצבים האלו, הכנו עבורכם שבע עצות שיסייעו להפוך את הבית לאזור בטוח לקטנטנים שלכם ולכם, בכל שלב מהחודשים הראשונים ועד לשנים הראשונות בחייהם.
כמה דגשים כלליים לפני הכל – תינוקות מתחילים לזחול לרוב בגיל חצי שנה, אך חצי השנה הזו עוברת מהר וברגע אחד הכל משתנה. בבואכם להפוך את הבית לבטוח צפו בו מנקדות מבטו של התינוק. כאשר אתם שוכבים על השטיח או מתכרבלים יחד במיטה הרימו את המבט, ומהזוית הזאת בדקו היכן הכשלים ומה באמת מסוכן בבית.
1. לפני שמגיעים עם התינוק החדש הביתה מומלץ לערוך הכנה ראשונית שתהפוך את הבית לבטוח יותר. כדאי להרחיק מהישג ידם של הקטנטנים חפצים כבדים כמו עציצים או שידות שיכולים להתפך ולפגוע הם. ספריות או רהיטים מומלץ להצמיד באמצעות הברגה פשוטה לקיר. בנוסף, הימנעו מהשענת חפצים כבדים על הקיר.
2. החימום הבטוח ביותר לילדים הוא מזגן או רדיאטור. אם בכל זאת הפעלתם תנור גז או קמין בסביבת הילדים, הקפידו להניח סביבו שער הגנה או מקמו אותו במקום שהילד לא יכול להגיע אליו.
3. כבר בגיל חצי שנה כל פינה חדה היא סכנה לילד שמתחיל לזחול, ומגיל 8 חודשים הסכנה רק גוברת כשמתחילים הנסיונות להתרומם. סמנו כל פינה חדה בבית בגובה נמוך, כמו שידות ושולחנות קפה והפכו אותם לעגולות. איך עושים זאת? היעזרו בספוג או חלקי כרית שניתן להצמיד בנייר דבק, בנייר דבק מרופד המשמש לאטימת דלתות מפני רעש, או במגיני פינות שולחן. אם מגיני הפינות שרכשתם אינם נצמדים חזק מספיק היעזרו בדבק חם שלרוב קל להסיר מרהיטים.
4. ודאו שאין חוטי חשמל גלויים בבית או מגעים רופפים. שקעים הם הסכנה הגדולה ביותר לילדים קטנים הזוחלים בבית וגם לילדים גדולים יותר שסקרנות מובילה אותם לפתחי החשמל. התקינו חסמי שקעים או חברו חסמים ניידים על כל שקעי החשמל הנגישים לילדים.
5. ילדים עושים את הצעד הראשון לרוב בסביבות גיל עשרה חודשים. הליכה ממש מתחילה בין גיל שנה לשנה וחצי, אבל כבר מהצעד הראשון הם סקרנים, משחקים עם כל מה שנקרה בדרכם ודלתות עשויות להפוך לסכנה ממשית. על מנת להפוך את הבית לבטוח יותר נעלו דלתות שאפשר לנעול מבלי להפריע לאורח החיים התקין של הבית ובשאר הדלתות התקינו בולמי טריקה. תוכלו להשיג אותם במגוון חנויות כמו טמבור ואפילו באיקאה. עם זאת חשוב לוודא שהם מצוידים בתקן מתאים.
6. גם בשלב הזחילה וגם בשלב ההליכה המדרגות הן אתגר שעשוי להיות מסוכן מאוד עבור הילד. יש לחסום את המדרגות בשערים ייעודיים מפלסטיק או מעץ בעלי תו תקן, ולהקפיד על הוספת שער בשתי קצוות המדרגות. המומחים ממליצים להשאיר את השערים במדרגות עד הגעת הילד לגיל ארבע.
7. חלונות, גם בקומות נמוכות, קרקע ובוודאי בקומות גבוהות הם סכנה גדולה לילדים מגיל שמונה חודשים ועד גיל שמונה. הימנעו מלהניח חפצים או כסאות סמוך לחלונות כדי לא לאפשר טיפוס ודאגו להתקנת סורגים בעלי אישור מכון התקנים על החלונות בבית. כדי לשמור על עיצוב הבית ולאפשר לנוף להיכנס מומלץ בחום להתקין סורגים שקופים. אל-סורג, הסורג השקוף היחיד שעומד בתקן המחמיר "בית בטוח" של מכון התקנים וארגון בטרם לבטיחות ילדים.
לסיכום,
באמצעות יישום ההמלצות שלנו תוכלו לשמור על בטיחות הילדים וליהנות מסביבת מגורים נעימה. כדי להשלים את ההמלצות חשוב לא להתפשר ולהקפיד על בדיקת מוצרי הבטיחות שאתם רוכשים ולוודא שהם אכן עומדים בתקנים הנדרשים.