הילדים כבר גדלו, הם מסוגלים להעסיק את עצמם אחרי הלימודים ואפילו מחממים לבד את ארוחות הצהריים. לצד העצמאות המבורכת, מתעוררות גם לא מעט סכנות. איך בכל זאת תוודאו שהם מוגנים בבית כשאתם לא שם? קבלו 5 טיפים שישמרו על הלב שלכם רגוע גם בעבודה.
1. נסחו ספר חוקים
גם אם הילד שלכם הוא הבונבון הכי אחראי לגילו, עליכם לזכור שיש הרבה דברים שהוא לא יודע שאסור לו לעשות. פעמים רבות יצר הסקרנות הבריא שמאפיין ילדים עלול להוביל אותם לעשות מעשה מסוכן בתום לב. לכן החוק הראשון שלכם הוא לנסח ספר חוקים, כזה שיגדיר באופן הכי ברור מה מותר ומה אסור. זכרו כי לא מספיק להגדיר את החוקים, עליכם לנהל עם הקטנים שיחה, לעודד אותם לשאול שאלות ולוודא שהם מבינים את המשמעות.
2. תרגיל תרגיל תרגיל!
על מנת להכין את הילדים למצבים מסוכנים, עלינו לזכור שהם לא מכירים מצבים מסוכנים שדורשים תגובה מיידית, כמו שריפה למשל. אם מבוגרים שנקלעים למצב דומה יחושו בלבול רב, קל וחומר ילדים. עליכם להבהיר לקטנטנים כיצד לזהות מצב מסוכן ולוודא שהם יודעים כיצד להגיב. לדוגמה, אם בבית יש גלאי עשן יש להסביר לילד מה מטרתו, כיצד הוא פועל, מפני מה הוא אמור להתריע ובאיזה אופן. השלב הבא הוא לתרגל איתם את התגובה, להראות לו היכן יציאות החירום של הבניין, להבהיר מתי מותר ומתי אסור להשתמש במעלית וכו’.
3. הכינו אוכל בטוח
במידה והילדים שלכם חוזרים הביתה לפני ארוחת הצהריים, השקיעו מחשבה באופן שבו יגיע האוכל לצלחת. הכי טוב להסיר כל דאגה מלבכם ולתכנן ארוחה שאינה מצריכה חימום נוסף. במידה ובכל זאת החלטתם להשאיר מנה שמצריכה חימום, תרגלו איתם מראש את הפעולות. בצעו ביחד פעולות חימום במכשירי חשמל וגז, עד שתהיו בטוחים מעל לכל ספק שהם מבינים כיצד להשתמש בהם ואיך להימנע מסכנות. זכרו חוק ברזל: אם יש ספק, אין ספק! במידה ואתם מתלבטים, פשוט אל תשאירו לילד אוכל לחימום. חכו שיגדלו קצת, הגז והכיריים לא בורחים לשום מקום.
4. שדרגו את רמת הבטיחות של הבית
הפעולה הבסיסית שעליכם לעשות היא להרחיק מהישג ידם של הילדים אובייקטים שעלולים לסקרן אותם כמו גפרורים, חומרי ניקוי ותרופות. בנוסף, זכרו כי מה שהם עושים לידכם זה לא מה שהם מרשים לעצמם לבד. גם אחרי שהגדרתם חוקים, הדמיון המפותח של האוצר שלכם עלול לגרום לו לעשות פעולות שלא העלתם על דעתכם שינסה לבצע. לכן מומלץ לא להתפשר, להתכונן לכל תרחיש ולמגן את הבית באמצעות מגוון הפתרונות המתקדמים הקיימים כיום. דוגמה נהדרת לפיתוח כזה, הוא אל-סורג, הסורג השקוף, המתאים לתקן “בית בטוח” של מכון התקנים הישראלי וארגון “בטרם” לבטיחות ילדים. התקנת סורגים שקופים וחזקים מאפשרת לכם להיות בטוחים שאתם ויקיריכם מוגנים מפני נפילה או פריצה וגם להינות מהנוף. עם אל-סורג, תוכלו להבטיח שיצר שהסקרנות של הילדים לא יוביל לאסון.
5. טוב אח קרוב
במידה ולקטנטן שלכם יש גם אחים גדולים, התמונה קצת משתנה. ראשית יש לסייג ולהבהיר שתמיד חשוב לזכור שגם האח הגדול הוא עדיין ילד בעצמו (הכל יחסי!). עם זאת, מגיל 12 אפשר להשאיר אחים גדולים עם אחים קטנים שגילם 3 ומעלה. תינקות ופעוטות עד גיל 3 מומלץ להשאיר עם שמרטף או אח בוגר מעל גיל 14, כך לפי ארגון “בטרם”.
יש להבהיר לאח הגדול את האחריות שמוטלת עליו ולוודא שהוא מודע לכובד שלה. ההנחיה לאח הגדול צריכה לכלול את מרכיבי המפתח הבאים: כשאתה נמצא עם אחיך – אתה הוא הבוגר האחראי היחיד, בזמן שאתה משגיח עליו – עליך להתפנות מכל עיסוק שיכול להסיח את דעתו (במיוחד מהטלפון והמחשב!), אתה חייב להיות בקשר עין עם האח הקטן ובמרחק נגיעה ממנו. מנגד, לאח הקטן יש לומר שעליו להקשיב לאחיו הגדול בכל מצב.
לסיכום, הבטחון של הילדים שלכם כולל גם משמעת והקשבה וגם אמצעים נוספים המבטיחים את שלומם. ודאו תמיד שאמצעים אלו הם הטובים ביותר ואל תתפשרו על אישור מכון התקנים והתאמה לתקן “בית בטוח” של ארגון בטרם. ולגבי ההקשבה – זה כבר סיפור אחר 😉