אם בעבר הסורגים נחשבו למפגע אסתטי, הרי שכיום הם נחשבים לפריט דקורטיבי המשתלב בעיצוב הבית. למרות שמדובר באמצעי בטיחות חשוב ונפוץ שמטרתו העיקרית היא להגן על בני המשפחה, לא קיים תקן ישראלי מעודכן והתחום פרוץ.
ממה צריך להיזהר, ועל מה חובה להקפיד?
סורגים נותנים לנו שקט נפשי ולא מעט בעלי דירות ובעלי עסקים בישראל נעזרים באמצעי יעיל זה.
הסורגים אינם רק מגינים מפני פריצות אלא גם מונעים נפילה מקומות גבוהות וכך, בהשקעה כספית לא גדולה יחסית, אפשר למגן את הבית למשך שנים ארוכות ולחסוך לעצמנו עוגמת נפש רבה.
עם זאת, למרות שמדובר באמצעי הגנה ובטיחות פופולרי, תחום הסורגים בארץ אינו מפוקח תחת שום גוף.
התקן ישראלי לאופן ייצור הסורגים ולאופן התקנתם, אינו מתייחס לסורגים למניעת נפילה ואינו מחייב ולמעשה מדובר בשוק פרוץ המאפשר לחברות רבות לייצר ולהתקין את הסורגים בסטנדרטים בינוניים ולא מספקים, וכך באופן אירוני, דווקא אביזר שאמור להגן עלינו עלול להוות סכנה.
תקן בית בטוח 6250 שהתפרסם בתחילת שנת 2015, הביא עמו בשורה לתחום.
התקן הוא תוצר של שיתוף פעולה בין ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים לבין מכון התקנים הישראלי, במסגרתו מכון התקנים אישר מתקנים למניעת נפילה העומדים בתקן ASTM F2006.
תקן זה מגדיר שבכדי שסורג יהיה בטוח, עליו לעמוד במספר בדיקות מצטברות (בדיקת עומס אחת אינה מצביעה על בטיחות הסורג!).
צעד חשוב זה של מכון התקנים, מאפשר לצרכנים לבחור את הפתרון הבטוח ביותר שיגן על בני המשפחה.
בנוסף לבטיחות הסורג, המהווה פרמטר בסיסי שעליו לא מתפשרים, עם השנים תחום הסורגים עבר שינוי גדול ואם בעבר הסורגים נחשבו למפגע אסתטי, הרי שכיום הם נחשבים לפריט דקורטיבי המשתלב בעיצוב הבית.
יש עבים, דקים, בהירים, כהים, בעלי קווים ישרים וכאלה עם דוגמאות. כשם שאנו בוחרים ריהוט וצבעים לבית, כך בחירת סורגים לחלונות צריכה להתאים למראה הכללי שלו.
הנפוצים (והוותיקים) ביותר הם סורגים עם "בטן", המאפשרים להניח סדינים ושמיכות לאוורור או אדניות עם פרחים.
בבתים עם גינה, מרפסות שמש ומרפסות שירות נהוג להתקין סורגים שנפתחים כמו דלת או בהזזה. הסורגים הללו פחות בטוחים מפני פריצה ובדרך כלל פחות חזקים ומחייבים נעילה (כיום יש פתרונות שקופים ומתקדמים לחלונות הזזה).
סורגים שהפכו פופולריים בשנים האחרונות הם הסורגים השקופים, המשלבים בהצלחה שני צרכים בסיסיים: בטיחות ואסתטיקה.
מדובר ברצועות של חומר חזק ושקוף בשם פוליקרבונט, שאינו מחליד ולא מצריך כל תחזוקה, הרצועות נמתחות בין בסיסי הסורג ויוצרות למעשה מערכת שקופה.
הסורג השקוף הומצא ופותח בשנת 2005 על ידי חברת אל-סורג הישראלית והמוצר שלה הוא היחיד בעל אישור בדיקה של מכון התקנים הישראלי על פי תו התקן האמריקאי המחמיר, המוודא שהסורג בטוח ובעל יכולת לעמוד ברצף של אירועים על פני מספר שנים.
העיצוב החדשני של אל סורג – הסורג השקוף, מאפשר ללקוחות "ללכת עם ולהרגיש בלי" כשהם מביטים מהחלון.
היתרון הגדול של הסורגים הללו הוא שהם יוצרים תחושה של מרחב פתוח ובנוסף לביטחון הם מעניקים לבית קו נקי ושקוף שמתאים לכל עיצוב.
נוכח העובדה שאין גוף שמפקח על ההתקנה ואיכות החומרים, רצוי לוודא שהסורג שבחרתם נבדק במכון התקנים הישראלי (ולא ע"י מעבדה פרטית) עפ"י התקן האמריקאי ומותקן על ידי אנשי מקצוע בעלי מוניטין אשר גם נותנים אחריות למוצר.
חשוב לרכוש סורגים מחברה אשר מבצעת בעצמה את הייצור וההתקנה ולא דרך קבלני משנה (קיימות חברות שאינן מייצרות אלא רק משווקות, כך שהאחריות על מוצר היא של חברה אחרת), מאחר ואיכות ההתקנה הינה חלק אינטגרלי בבטיחות המוצר.